27.07.2016


Na Mezinárodní kosmické stanici pokračuje vykládka nákladní lodi Dragon, která na stanici dopravila mj. i řadu nových aparatur pro medicínské a biologické experimenty. Japonský kosmonaut Takuya Onishi připravoval prostory pro experiment Mouse Epigenetics, který bude zkoumat genetické změny a změny DNA během kosmického letu.

Představitelé společnosti Sky and Space Global informovali o podrobnostech projektu nanosatelitů na nízkých oběžných drahách pro nízkonákladové telekomunikační služby (hlasové služby, přenos dat). První tři z plánovaných dvou set družic odstartují ve druhém čtvrtletí 2017 na indické nosné raketě PSLV. Výstavba sítě, která se má spravovat automaticky s minimálními zásahy řídicího střediska, má stát mezi 120 a 160 milióny dolarů.

Ve středisku NASA Goddard Space Flight Center bylo zahájeno testování nového typu optiky, která by snížila náklady na budoucí astronomické přístroje pracujících v podmínkách kosmického prostoru. Nová optika vychází z principu Fresnelovy čočky a je tvořena křemíkovou deskou, v níž jsou v přesných rozestupech milióny otvorů rozmístěných tak, že soustřeďují světlo v určitém místě. Cílem výzkumníků je vyrobit přístroj s čočkou o průměru asi 1 metr, který by v oboru ultrafialového záření dosahoval 100x vyššího rozlišení, než je tomu u současných přístrojů.

V časopise Nature Communications byla zveřejněna studie, která se snaží vysvětlit, proč na trpasličí planetě Cerera nejsou krátery větší než 285 km (a jen 16 kráterů přesahuje průměr 100 km). Studie vychází z dat pořízených sondou Dawn, jež mapuje povrch Cerery z její oběžné dráhy. Autoři se domnívají, že Cerera byla v minulosti geologicky aktivním tělesem a stopu po kráterech tak byly překryty nový materiálem z nitra tělesa. Na povrchu trpasličí planety se podařilo objevit tři místa, kde v minulosti mohly být velké krátery.

Ředitel společnosti Kazachstan Gariš Sapary Marat Nurgužin oznámil, že v roce 2018 bude v Astaně uvedeno do provozu výrobní a zkušební středisko pro kosmické aparáty. Výroba a testování kosmických přístrojů bude soustředěna do jedné budovy, což minimalizuje rizika vznikající při delších transportech. Součástí zkušební části bude termovakuová komora, kterou pro středisko vyrábí Belgie a která bude koncem srpna dodána do Astany.

Společná komise Roskosmosu a NASA pro Mezinárodní kosmickou stanici začala pracovat v ústavu CNIImaš. Členové komise budou posuzovat výsledky dosavadních prací na ISS a stanoví směr společných experimentů pro budoucí mise na ISS. Na zasedání byly mj. předneseny předběžné informace o lékařských výzkumech při jednoročním letu kosmonautů Kornijenka a Kellyho.

Námořní sledovací loď Yuanwang-7, která byla 12. července uvedena do provozu, vyplula na svou první misi, při níž bude společně s loděmi Yuanwang-6 a Yuanwang-5 sledovat let pilotované kosmické lodi Shenzhou-11. Shenzhou-11 má odstartovat ve druhé polovině letošního roku a jejím úkolem bude dopravit dva čínské kosmonauty na novou stanici Tiangong-2.

V blízkosti Země prolétá planetka 2016 NS16, odhadovaná velikost je mezi 41 a 130 metry, maximální přiblížení ve 22:20 UT na vzdálenost 0,07883 AU (30,65 vzdálenosti Měsíce), planetka byla objevená 7. července 2016 - Pan-STARRS 1, Haleakala.

Pohled do minulosti (27. července):
1996 - ze základny Andoya odstartovala sondážní raketa Viper 3A; po poruše vystoupila jen do 40 km (20. výročí)
1986 - ze základny Kiruna odstartovala sondážní raketa Super Loki k výzkumu atmosféry; dostup 118 km (30. výročí)
1976 - z PU-132 kosmodromu Pleseck byla nosnou raketou Kosmos vypuštěna vojenská družice Kosmos 845 (40. výročí)
1976 - z PU-107 na Kapustin Jaru byla nosnou raketou Kosmos vypuštěna vědecká družice Interkosmos 16 (40. výročí)
1966 - z LC35 na White Sands odstartovala sondážní raketa Aerobee 150 s aparaturou pro výzkum Slunce (50. výročí)
1956 - z White Sands byly odpáleny balistické rakety Falcon 208A, Little John, Dart, Nike T a Talos (60. výročí)
1956 - z balónu upoutaného k lodi plující Pacifikem startovala sondážní raketa Deacon Rockoon NN 5.36 (60. výročí)
1956 - z LC-3 na Cape Canaveral odstartovala balistická raketa X-17 R-3; krátce po startu havarovala (60. výročí)
1946 - narodil se Toktar O. Aubakirov, kazašský kosmonaut - 1991, poradce prezidenta pro kosmonautiku (70. výročí)

Šipka

Žádné komentáře:

Okomentovat